сряда, 8 февруари 2017 г.

Бисквитите с камамбер на Джулия Чайлд





"Смятам, че готвенето е любов, а вие? Най-хубавото нещо, което можете да сготвите за обичан човек, е най-хубавата валентинка, която можете да му подарите."

Джулия Чайлд
   
Джулия Чайлд! Име-легенда, вдъхновител на всички, които обичат да готвят и велик учител!

Имам удоволствието да държа в ръцете си книгата и́. Прелиствам я от седмица и се чудя откъде да започна. Със сигурност трябва да е нещо с масло и френско сирене-два любими мои вкуса. Всъщност, във френската кулинария маслото е основен продукт и няма място за чудене. Много често казвам, че тази кухня е мой фаворит, тъй като има перфектен баланс между продуктите, с които е приготвено дадено ястие. Никога не е прекалено кисело, или безсолно, много сладко или люто. Точно оттам идва и изискаността на вкуса на френските ястия.

Книгата на Джулия е една истинска кулинарна Библия! Съдържа 524 рецепти и много вариации към тях. Съвсем в стила на французите, както и на самата Джулия, всяко ястие е придружено от препоръка за най-подходящото вино, с което може да бъде поднесено. Книгата започва с истински полезна информация, какви трябва да бъдат кухненските съдове и прибори за да се получи перфектното ястие, как да подбираме продуктите, как да ги нарежем правилно, кои са точните мерки и разбира се, отново какво да е виното. Следва богат набор от рецепти, подредени по групи. Изключително логично обяснени стъпка по стъпка. Във всяка от рецептите има знак *, което означава, че до този етап ястието може да се приготви предварително. Намирам това за изключително удобно, имайки предвид заетостта на хората в последните години. Има и чудесни съвети. Ще цитирам нещо, което много ми хареса: " Научете се да използвате ръцете и пръстите си, те са чудесни инструменти".

Няма как да преразкажа цялата книга, а и не е нужно. Исках да ви запозная с нея, тъй като наистина мисля, че е богатство във всеки дом да има наръчник с рецептите на Джулия Чайлд. Първата рецепта, която приготвих е "Бисквити с камамбер". Ще я напиша дословно, както е в книгата, а след това ще споделя моите коментари.

Gallettes au Camembert

За около 50 бисквити:

180-250 г зряло сирене камамбер, бри или лидеркранц
90 г меко масло
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1/8 ч.л. черен пипер
щипка лют червен пипер
2 чаши брашно

Махаме корите и намачкваме сиренето в купа с вилица. Смесваме с маслото, след това разбиваме яйцата и подправките. Сипваме брашното и и омесваме за кратко всичко заедно, за да оформим гладко и сравнително гъвкаво тесто. Поръсваме с още около супена лъжица или повече брашно и омесваме отново, ако тестото ни се стори твърде меко. Увиваме в пергаментова хартия и изстудяваме, докато се втвърди. Разточваме тестото с дебелина около 6 мм, изрязваме около 4 см кръгове и намазваме с разбито яйце. Печем в горната една трета на предварително загрята фурна на 180* в продължение на около 15 минути или докато леко покафенеят.

* Да споделя и моите впечатления от бисквитите. Избрах камамбер със зелен пипер, заради приятната му пикантност. Сложих 190 г, а брашно 270 г. Лютият пипер реших да поръся върху бисквитите, а не да го сложа в тестото. Завих тестото в найлоново фолио и оформих стегнато руло. Сложих го за 20 минути във фризера, а след това нарязах на бисквити, а не разточих, както е описано в рецептата. Направих ги доста по-тънки от 6 мм, но това е въпрос на избор. От двете яйца отделих 1 с.л. за намазване. Промените, които направих са несъществени. Спазих напълно рецептата на Джулия и резултатът беше повече от чудесен! Остава да подбера наистина правилното вино! Наздраве!
   
"Научете се да готвите-опитвайте нови рецепти, не се отчайвайте от грешките си, бъдете безстрашни, но преди всичко се забавлявайте."

Джулия Чайлд





сряда, 1 февруари 2017 г.

сряда, 25 януари 2017 г.

Салата с резене и портокал



Резенето е вкусен зеленчук със сладникав вкус и анасонова миризма. Съвсем леко напомня на копъра и е незаменимо при приготвянето на салати, супи и гарнитури. У нас е познато също и под имената див копър, морач, фенел, фенхел, сминд и аптекарски копър. Най-вкусната част от растението е плодът, но листата, както и семената също намират своето приложение в готварството. Лично аз най-много обичам резене в различни салати. Чудесно се съчетава с домати, както и цитруси.

Продукти за 4 салати:

2 малки глави резене или една голяма
2 портокала
1 с.л. люта горчица
1 с.л. мед
6 с.л. зехтин
сол на вкус
сок от 1 лимон
1 ч.л. семена от резене или копър
натрошени ядки за поръсване по избор

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте на крем горчицата, меда и солта. Постепенно добавете зехтина.  Ще получите гладка емулсия, подобна на майонеза. Разредете с лимонов сок и овкусете със семената.

* Изрежете кората на  портокалите с остър нож така, че да отстраните и бялата част. Нарежете ги на тънки кръгове.

* Отрежете зелената част на резенето и отстранете най-външните листа. Също като портокалите го нарежете на тънки кръгове.

* Подредете салатите в отделни чинии, като ги оформите като кули. Редувайте резене с портокал. Отделно сипете соса в четири малки купички и сервирайте. Да ви е сладко!





четвъртък, 12 януари 2017 г.

Ароматни телешки кюфтенца в сметаново-горчичен сос





Разчупваме стандарта на пържените кюфтета, като добавяме в каймата ароматни корени. Ще бъдете много приятно изненадани от вкуса, опитайте.

Продукти за 4 порции:

кюфтенца:

500 г телешка кайма
1 яйце
3-4 с.л. галета
1 малка глава лук
1 морков
1 малък корен пащърнак
малък резен глава целина
1/4 стрък праз
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио

сос:

1/2 глава ситно нарязан лук
8-10 нарязани на резенчета гъби
40 г масло
1 с.л. люта горчица
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
1 ч.ч. зеленчуков бульон
200 мл сметана
1-2 ч.л. пшеничено нишесте
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* За кюфтенцата нарежете на едро лука, моркова, пащърнака, целината и праза. Задушете ги до омекване в олиото, като от време на време добавяте по малко вода. След като зеленчуците добре омекнат ги отцедете, ако има много течност и смелете фино с блендер. Изсипете ги в каймата, прибавете яйцето, галетата, сол и пипер. Омесете добре и оформете малки кюфтенца. Изпържете ги в малко олио или ги изпечете във фурна.

* За соса задушете лука и гъбите в маслото. Добавете горчицата, индийското орехче и бульона. Варете 5 минути и налейте сметаната. Кипнете за още  2 - 3 минути и сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода. Овкусете със сол и черен пипер.

* Сложете кюфтенцата в соса и задушете ястието на бавен огън за още 5 минути. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!





четвъртък, 5 януари 2017 г.

Шоколадово брауни с поширана круша и шоколадово - портокалов сос




Една страхотна рецепта на Йохан Лафер!

Продукти за 6 десерта:

поширани круши и сос:

6 малки круши
200 мл бяло вино
75 г мед
1 шушулка ванилия, разрязана по дължина
1 звездичка звезден анасон
3-4 зърна кардамон
кора от 1/2 портокал
300 мл прясно изцеден портокалов сок
150 г млечен шоколад, нарязан на ситно
25 г масло

брауниз:

50 г млечен шоколад
50 г нутела
50 г масло
2 яйца
50 г пудра захар
2 с.л. брашно
75 г фино смлени лешници, предварително запечени
ванилия
2 щипки сол
1 равна ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

* Поширане и сос: Обелете крушите, но не махайте дръжките. С малка лъжичка направете малък отвор откъм основата им и отстранете семките.

* В тенджерка смесете виното, меда, подправките и портокаловия сок. След като сместа кипне прибавете крушите. Поширайте на тих огън за десетина минути, докато крушите омекнат. Оставете ги да изстинат в сиропа.

* Извадете крушите от сиропа, а него прецедете. Върнете го обратно в тенджерата и редуцирайте до 130 мл. Дръпнете редукцията от огъня и прибавете маслото и шоколада. Разбъркайте на гладък сос. След това може да сервирате соса топъл или студен.

* Отрежете долната 1/3 от крушите и я нарежете на ситни кубчета.

* Брауниз: първо подгрейте фурната на 160* и намажете леглата на форма за печене на мъфини с масло и поръсете с брашно.
На водна баня стопете шоколада, нутелата и маслото. Охладете. В купа разбийте на пухкав крем яйцата с пудрата захар, а в друга купа смесете брашното, ванилията, солта, лешниците и бакпулвера.
Към шоколадовата смес прибавете разбитите яйца, кубчетата поширана круша и разбъркайте. Накрая сипете сухата смес и отново разбъркайте.
Разпределете тестото във формите и изпечете брауниза за около 20-25 минути.

* Сервирайте шоколадовият брауниз охладен, гарниран с поширана круша и полят с шоколадово - портокалов сос. Да ви е сладко!





вторник, 27 декември 2016 г.

Бадемова торта с яйчен ликьор




Скоро правих на баща ми един от любимите му сладкиши "Агнеса". Тестото на този сладкиш е толкова вкусно, че реших да го пробвам на торта. Направих го с бадеми вместо с орехи и малко промених пропорциите. Сиропиране в случая не е подходящо. Блатът е много маслен и нежен и чудесно се споява с крема, стига да имате търпение да изчакате тортата поне за един ден. Колкото повече престоява, толкова по-вкусна става! Яйчен ликьор може да си купите готов или да си направите сами. Ако решите да пробвате, заповядайте линк към моята рецепта. Тортата е покрита с бадемов марципан. Украсата е от желатинови топки, които наподобяват украшения за елха. Сини са, защото в момента всичко ми е синьо. Просто съм в такъв период. Няма смисъл да ви разказвам как се правят. Мисля, че е най-добре да разгледате някое от клипчетата в You Tube. Надявам се да ви хареса моето предложение за Новогодишна торта. Весели празници на всички!

Продукти за торта 20-22 см:

блат:

200 г меко масло
130 г пудра захар
ванилия
120 г брашно
150 г фино смлени бадеми
2-3 щипки сол
4 разбити на сняг белтъка
8-10 с.л. нутела за намазване

крем:

60 г захар
120 г брашно
500 мл прясно мляко
4 жълтъка
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
2-3 щипки сол
100 мл яйчен ликьор
500 мл разбита на сняг течна пълномаслена сметана
120 г меко масло
40 г пудра захар





Приготвяне:

* За блата разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Отделно смесете брашното с бадемите, ванилията и солта. Прибавете ги лъжица по лъжица към масления крем, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте с домакинска лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170* и изпечете тестото на пет тънки кори с диаметър 20 см за около 13-15 минути. Тестото е достатъчно гъсто за да не изгуби форма, дори и ако нямате кръгла тортена форма с този размер. Достатъчно е да очертаете кръгове върху хартия за печене, да разпределите по равно тестото и да оформите тънки платки. Може да ги изпечете две по две наведнъж или по отделно. Ако след изпичане не са напълно еднакви като размер, подравнете краищата. След като се охладят, отделете ги от хартията и намажете с нутела.

* За крема смесете заедно захарта, брашното, солта и ванилията. Налейте малко мляко и разбъркайте на гъста каша. Добавете жълтъците и лимоновата кора.  Разбъркайте отново и разредете с останалото мляко. Изсипете сместа в тенджера и сварете гъст крем на водна баня. Добавете ликьора и варете още 5 минути. Охладете крема много добре и го смесете с разбитата сметана. Отделно разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Лъжица по лъжица го прибавете към млечно-сметановия крем, като бъркате с лъжица или телена бъркалка.

* Подредете тортата: в равна чиния поставете една от намазаните с нутела платки. Покрийте с крем и поставете втората платка. Отново намажете с крем и довършете тортата, като редувате по този начин. Измажете тортата с крем и пристегнете с ринг. Оставете я на студено за един ден. Украсете по желание и сервирайте. Да ви е сладко!