събота, 10 септември 2016 г.

Салата с прошуто и круша-тартар




В кулинарията терминът "тартар" се отнася както за известния френски сос, така и за стека, приготвен от накълцано сурово говеждо месо. Що се отнася до месния тартар, източници твърдят, че името идва от кримските татари. Начинът им за запазване на конско месо бил да се съхранява в мляко, след което месото можело да се консумира сурово. Днес с името "тартар" наричаме техниката да се кълцат на ситно сурови продукти. Тартарът може да бъде от месо, риба, зеленчуци или плодове.

Продукти за 4 салати:

8 резена прошуто
2 твърди, леко кисели круши
4 с.л. едро счукани орехи
зелена салата по избор

дресинг:

1 ч.л. мед
1 ч.л. люта горчица
1 ч.л. счукани зърна кориандър
сок от 1 лимон
4 с.л. зехтин
4 с.л. бяло сухо вино
сол на вкус

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте всички съставки за дресинга. Ако харесвате по-сладък вкус добавете още 1 ч.л. мед. Нарежете едната круша на много ситни кубчета и ги сипете в дресинга. Оставете ги да се мариноват за 15 минути.

* В чинии подредете шунката, салатата и останалата круша, нарязана на тънки резени. В средата на салатите разпределете маринованите кубчета круша. Посипете с орехите, залейте с останалия дресинг и сервирайте. Да ви е сладко!




неделя, 4 септември 2016 г.

Соленките на Тияна





Това са на-любимите ми соленки! Няма по-вкусни и лесни от тях! Рецептата знам от приятелката ми Тияна, която е полусръбкиня, полуунгарка. Нямам идея дали рецептата е сръбска или унгарска, само знам, че соленките са прекрасни! Оригиналната рецепта е с Frischkäse, което може да замените с друго крем-сирене. Ще се радвам, ако соленките ви харесат и на вас! На Тияна изпращам виртуална целувка!

Продукти:

меко масло
Frischkäse, с което обикновено се прави чийзкейк (ако не намерите може да го замените с кре-сирене, тип "Филаделфия", но то е доста по-мазно)
брашно
сол
разбито яйце за намазване
по желание микс семена за овалване



Приготвяне:


* Точни количества няма. Важно е да спазвате само съотношението между продуктите, а то е 1:1:1. Колкото сирене решите да сложите, толкова трябва да е маслото, както и брашното. Солта е винаги на вкус. С други думи, ако сложите 150 г сирене са ви нужни 150 г масло и 150 г брашно. Въпреки всичко съм длъжна да кажа, че ако рецептата е с друго крем-сирене, което е по-мазно от Frischkäse е добре да се увеличи брашното с 50г. Моля, преценете сами спрямо сиренето, с което разполагате.

* В купа разбъркайте добре маслото и сиренето. Добавете солта и брашното. С лъжица разбъркайте отново всички продукти на лепкаво тесто. Приберете го в хладилника за няколко часа докато се втвърди, а най-добре за една нощ.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. От тестото оформете топчета с големина на орех. Лично аз правя соленките по-големи и ги оформям с малка лъжица за сладолед. Тияна ги прави като големи орехи. Вие преценете как ще ви хареса.

 



* Потопете всяка соленка в разбитото яйце и оваляйте в семена или само в сусам. Подредете ги в тавата и ги изпечете за около 20-25 минути. Непременно ги оставете да изстинат преди да ги хапнете. Да ви е сладко!

Вече споменах, че рецептата се прави с Frischkäse. Поне с това име е познато това сирене в Германия, където съм и аз в момента. Тъй като в България няма Frischkäse, или поне аз не се сещам да съм виждала, предлагам крем-сирене като заместител. Независимо, че това е съвсем друг продукт, смятам, че се доближава най-много до Frischkäse. Възможно е соленките да се разливат леко, тъй като всички видове крем-сирене са доста мазни.  Ако желаете може да добавите още малко брашно. Но ако тестото е много добре охладено и оваляно в семена, те допълнително ще спомогнат соленките да останат цели. 




събота, 27 август 2016 г.

Телешко тербелия




Една вкусна гозба от монтанския край, която най-често се приготвя с агнешко или телешко месо. Нарича се Тербелия и това означава, че месото е мариновано или готвено в кисело мляко. Вижте рецептата.

Продукти за 4 порции:

800 г телешки врат или плешка без кост
1 глава нарязан лук
2 с.л. нарязан пащърнак
2 с.л. нарязана глава целина
2 с.л. олио
1-2 с.л. брашно
250 мл гореща вода
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. сух джоджен
400 г пълномаслено кисело мляко
4 яйца
40 г масло
1 ч.л. червен пипер

Приготвяне:

* Нарежете месото на порции и го запържете в олиото. Добавете лука, пащърнака и целината. Посипете с брашното и разбъркайте добре.

* След като брашното се запържи намалете силата на огъня и налейте горещата вода. Ако е нужно добавете още вода, докато получите плътен сос. Посолете и поръсете с черен пипер и джоджен. Задушете месото до пълно омекване.

* Извадете месото в чиния. С пасатор пасирайте соса до гладкост. Към него прибавете киселото мляко и разбъркайте. Едно по едно добавете яйцата и гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато.

* След като сосът се сгъсти добавете задушеното месо. В отделен съд запържете маслото и червения пипер. Преди сервиране полейте ястието с маслената запръжка. Да ви е сладко!






неделя, 21 август 2016 г.

Палачинки с броколи и бри




Палачинките са невероятно универсално ястие. Благодарение на неутралния им вкус, те са подходящи за всякакви сладки и солени рецепти. Може да ги приготвите няколко дена предварително и да ги съхранявате в хладилник, увити в найлоново фолио. Или да ги замразите. Така ще имате под ръка готови палачинки винаги, когато ви потрябват. Запечете ги непосредствено преди сервиране.

Продукти за 4 порции:

8 палачинки
300 г броколи
200 г сирене бри
8-10 сушени домата
40 г стопено масло
черен пипер

бешамел:

40 г масло
2 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка
сол на вкус
настъргано индийско орехче - 1/4 ч.л.

Приготвяне:

* Накиснете доматите в топла вода. След като омекнат ги отцедете, изстискайте от излишната вода и нарежете на парчета.

* Накъсайте броколито на малки розички. Бланширайте ги за 2 минути в кипяща подсолена вода. Отцедете и охладете.

* За бешамела направете светла запръжка от маслото и брашното. Сгорещете млякото и го налейте навъднъж в брашното. Бъркайте енергично до получаване на гладък сос. Спазвайте принципа горещо към горещо и така няма да се образуват бучки в соса. Другият начин е към студената брашнена запръжка да добавите студено мляко, но никога не шокирайте горещ продукт със студена течност когато готвите. Сложете жълтъците и разбъркайте. Сварете соса за няколко минути на тих огън, като бъркате непрекъснато. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер.

* Във всяка палачинка сложете малко броколи, бри, сушени домати и по 1 с.л. от бешамела. Поръсете с черен пипер. Намаслете кръгла тавичка. Сложете в нея палачинките, като ги накъдрите небрежно и им придадете форма на цветя, но не ги затваряте напълно. Върху тях разпределете останалите броколи, сирене, домати и бешамел. Залейте с маслото и запечете за около 20 минути в загрята на 180* фурна. Ако тънките краища на палачинките започнат бързо да прегарят, покрийте тавата с лист алуминиево фолио и продължете с печенето. Сервирайте топли. Да ви е сладко!





неделя, 7 август 2016 г.

Лимонени моркови





Една чудесна салата от леко карамелизирани млади моркови, обилно поляти с лимон и поръсени със сирене и сусам. Ако не разполагате със свежи пролетни моркови може да я приготвите и със стари моркови, но ги нарежете на по-дребни парчета.

Продукти:

500 г млади моркови
2 с.л. зехтин
1 ч.л. пудра захар
сол на вкус
сок от 1 лимон
настъргата кора от 1/2 лимон
2 с.л. натрошено сирене
1 с.л. черен сусам

Приготвяне:

* Почистете морковите и без да ги режете ги запържете в зехтина. Поръсете с пудрата захар и пържете още 1-2 минути за да се карамелизират леко. Посолете и полейте с лимоновия сок. Подправете с лимонова кора.

* След като морковите изстинат ги поднесете поръсени със сирене и черен сусам. Да ви е сладко.



петък, 29 юли 2016 г.

Пълнени тиквички с риба тон





Ако предпочитате риба тон в собствен сос непременно я отцедете преди да я смесите с останалите продукти за пълнежа.  След това я овкусете с 2-3 с.л. зехтин. Ако тиквичките са по-малки спокойно може да напълните с тази смес четири половинки. Експериментирайте с пълнежа, сложете каперси, зелени или черни маслини, сушени домати и различни подправки по ваш вкус. Непременно оставете тиквичките с кората. Ако я обелите има опасност да се разпаднат.

 Продукти за 2 порции:

1 голяма тиквичка
1 консерва риба тон филе в растително масло
1/2 глава ситно нарязан лук
1 скилидка накълцан чесън
1 ситно нарязана зелена люта чушка
1/2 ситно нарязана червена чушка
1/2 стрък нарязано селъри
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
40 г кубчета кашкавал
пресен риган за поръсване

Приготвяне:

* В купа смесете лука, чесъна, чушките, селърито, сока и кората от лимона. Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте. Добавете рибата и кашкавала. Разбъркайте още веднъж внимателно за да може филетата риба да останат максимално цели.

* Разрежете тиквичката по дължина и издълбайте двете половини с лъжичка ( издълбаната част може да ползвате в зеленчукова супа ). Посолете и оставете за 20 минути. Изплакнете тиквичките и ги подсушете със салфетка. Така ще имате чудесно овкусени тиквички, които са пуснали излишната вода в тях. Това ще ги предпази от омекване. Сложете получените лодки в тава и ги напълнете с рибата.

* Загрейте фурната на 200* и запечете ястието за 10 - 15 минути, колкото да се стопи кашкавала и рибата леко да се запече. Добре е тиквичките да останат почти сурови за да са свежи и хрупкави. Сервирайте пълнените тиквички леко топли със салата. Да ви е сладко!